Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. 6 consideracions bàsiques a tenir en compte abans de compartir el Wi-Fi

6 consideracions bàsiques a tenir en compte abans de compartir el Wi-Fi

Escrito por Agencias Externas el 05/05/2020 a las 11:36:38
789

Davant l’aparició de diverses campanyes ciutadanes per compartir el WiFi amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats educatives dels infants que no disposen a casa de connexió a Internet, des de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF) creiem convenient compartir alguns punts a tenir en compte per fer-ho de la manera més segura possible. Tot i ser iniciatives lloables des dels punt de vista solidari, cal tenir present que pot ser perillós.


En aquest sentit volem traslladar algunes consideracions:


PRIMERA. Abans de res, caldria avaluar si la persona amb qui volem compartir la nostra connexió disposa de mòbil amb tarifa de dades, i en cas afirmatiu, que obtingui les extensions gratuïtes de dades que ofereixen les operadores de mòbil durant aquesta crisi. Així tindrà més capacitat per utilitzar el seu mòbil com a punt d’accés i navegar per Internet usant la seva xarxa de telefonia mòbil.


SEGONA. Llegeix la lletra petita del teu contracte de connexió a Internet. És possible que no estigui permès compartir la línia o hi hagi condicions a complir per fer-ho.  A més, si no tens dades il·limitades no t’oblidis d’advertir-ho amb qui comparteixis la xarxa (pots consultar-ho trucant al servei d'atenció al client de la teva operadora).


TERCERA. Si optem per compartir el nostre WiFi, recomanem fer-ho únicament amb persones de total confiança i responsables. Mai deixis el teu WIFI sense contrasenya (segons una sentència de la CMT de 2010, et converteix en subministrador de servei públic i passa a ser il·legal).Tampoc posis un rètol en zones comunes informant de l’usuari i contrasenya per a que es connecti qui vulgui, ja que el problema és el mateix.


A més a més, cal tenir present que lliurar la contrasenya del nostre WiFi pot obrir la porta a problemes de ciberseguretat, tant interns (sostracció de dades personals), com externs (descàrrega de contingut il·legal; atacs realitzats des de la vostra xarxa cap a l’exterior, etc.). Si la persona convidada en fa un mal ús, el responsable serà sempre el titular de la línia, identificat per l’adreça IP.


QUARTA. Es pot donar la circumstància que un dels equips estigui infectat per un virus i això pugui malmetre tots els dispositius que facin ús de la mateixa xarxa WiFi. Cal, doncs, assegurar-nos que s’hagin pres prèviament les corresponents mesures de seguretat. Pot ser un bon moment per instal·lar, renovar o actualitzar l’antivirus en tots les dispositius convidats, i ajudar a millorar la higiene digital dels nous usuaris.


CINQUENA. Per compartir la nostra connexió de forma adequada cal configurar una xarxa WiFi per a convidats i especificar en la teva instal·lació de Windows que la xarxa és pública (per defecte està com a privada).


SISENA. En cas de voler compartir-la i mentre duri aquesta situació, és recomanable canviar la contrasenya de la WIFI setmanalment. Aquesta ha de ser llarga, contenir lletres, nombres i algun caràcter especial.