Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. 1 de cada 4 ofertes laborals a Barcelona són digitals

1 de cada 4 ofertes laborals a Barcelona són digitals

Escrito por Agencias Externas el 19/07/2023 a las 19:11:12
1006

Barcelona reforça la seva posició de pol de talent tecnològic en els últims cinc anys, tant en volum de professionals com en demanda i titulats internacionals. Aquesta és una de les conclusions que s’extreu del les últimes 5 edicions de l’informe ‘Digital Talent Overview’ impulsat per Mobile World Capital Barcelona.


Els resultats de l’Informe, juntament amb el balanç dels últims cinc anys i noves tendències com la IA generativa, han estat presentats avui a la roda de premsa per Gina Tost, Secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Francesc Fajula, CEO de Mobile World Capital Barcelona i Jordi Arrufí, director de l’àrea de talent digital de Mobile World Capital Barcelona.


Incrementa en un 49 % el nombre de professionals digitals


Barcelona suma 100.920 professionals digitals durant 2022, fet que suposa un increment del 7,9% respecte l’any anterior. Per altra banda, el salari mig a Barcelona és de 46.940€.


En aquest sentit, l’estudi assenyala que en els últims 5 anys s'ha més que doblat la demanda de professionals digitals, passant de 15.856 a 33.624 ofertes de treball anuals. Això es tradueix en un increment del 49% des de 2018.


El 2018 el pes de les ofertes de treball digitals respecte el total de sectors era de l'11% i actualment ha augmentat fins al 26%. En conseqüència, una de cada quatre ofertes laborals publicades correspon a professions digitals.


A nivell global, malgrat l’increment de l’oferta de professionals digitals en els darrers cinc anys, la demanda continua sent molt major. Això, per exemple, es plasma en la tensió del mercat, és a dir, en quants professionals hi ha per cobrir un lloc de treball. En els darrers cinc anys, hem passat de tenir 17 professionals per oferta a només 12.


El rànquing de les empreses que més talent demanden a Barcelona es distribueix de la següent manera: consultores (NTT Data, Seidor, Accenture i Capgemini), hubs de tecnologia (Zurich i HP), scaleups (Glovo i Adevinta) i centres de investigació (Barcelona Supercomputing Center). En comparació amb l'any 2021, la majoria d'empreses es mantenen en el rànquing. Les empreses que s'incorporen com a novetat al rànquing de 2022 són Barcelona Supercomputing Center (BSC), Capgemini i Amazon.


Un terç dels professionals digitals de Barcelona son internacionals


En el marc de la Unió Europea l'evolució de l'ocupació en el sector TIC en l'última dècada és 7 vegades superior al creixement de l'ocupació en el seu conjunt. Mentre que l'ocupació ha crescut un 7,9% en els últims 10 anys, l'ocupació del sector TIC ho ha fet en més del 57%.


Barcelona segueix sent un referent en el marc Europeu per establir-s’hi. Un terç dels professionals digitals de Barcelona són internacionals (32,4%). En els últims cinc anys Barcelona ha atret 12.382 professionals internacionals.


La bretxa de gènere persisteix al sector digital


Barcelona es troba entre les ciutats amb més dones en el sector digital. Si en 2018 hi havia prop de 15.000 dones exercint professions digitals, el 2022 són més de 29.000. Aquesta acceleració ha permès que el pes de les dones en el conjunt de professionals digitals hagi passat del 22% al 28,7%.


Aquest creixement ens situa per sobre de la mitjana Europea, una xifra a l’alça en els últims 5 anys amb un creixement del 6,7%, malgrat que encara estem per darrera de ciutats com Milà, Estocolm o Londres. A nivell d’especialització, a Barcelona destaca especialment la presència de dones en l’àmbit del Marketing digital (46%) i de UX/UI (43%).


A nivell europeu, tot i les bones dades d’increment de presència de dones al sector, la bretxa de gènere persisteix en l’àmbit digital, ja que les dones representen una mitja del 27,8% de l'ocupació en professions digitals a Europa.


Perfils laborals TIC: els més demanats i els més escassos


Segons l’estudi, el perfil de talent més demandat i més ofert l'any 2022 va ser el perfil de Web Developer(48% de la demanda i el 42% de l'oferta). En l’anàlisi, destaca especialment la demanda de perfils d'Intel·ligència Artificial, que s'ha triplicat en l’últim any, mentre que el volum de professionals ha crescut un 86%. Així mateix, tecnologies emergents com el Blockchain, la visió per computació o el IoT disposen de més professionals disponibles per a cada oferta de treball que l'any anterior.


En contrapartida, els perfils digitals més escassos - amb menys perfils per oferta de treball-, són els professionals de ciberseguretat, amb menys de 3 professionals per oferta de treball, seguit per professionals Cloud, App Developers i professionals Agile/Scrum.


Noves tendències, revolució en el marc laboral


La Intel·ligència Artificial generativa juga un nou paper en el mercat laboral, així per primera vegada l’informe Digital Talent Overview 2023 compta amb 20 experts internacionals per analitzar la implantació progressiva de la tecnologia basada en models de IA generativa.


Segons el AI Research i University de Pennsylvania, es calcula que la IA generativa podria impactar en la meitat de les tasques diàries que realitzen el 19% dels treballadors americans i, que també podrà arribar a impactar en un 10% de les tasques que realitzen el 80% dels treballadors dels EUA.


La inversió privada en IA en quant a adopció i inversió s'ha accelerat exponencialment en els últims cinc anys, arribant a 91’9 bilions de dòlars el 2022, segons l'informe anual de IA de la universitat de Stanford, convertint-se així en una prioritat per part de les empreses.


En aquest sentit, l'adopció de la IA s'ha més que duplicat des de 2017, passant del 20% al 50% de les organitzacions consultades, i, a més, el 63% de les empreses preveu que la inversió en IA augmenti en els pròxims tres anys.


L’adopció de la IA generativa, en conseqüència, implicarà canvis en el mercat laboral tal com el coneixem avui dia, fins al punt que permetrà el sorgiment de noves professions com: el Prompt Engineer que serà clau en un futur pròxim com a enllaç entre el tècnic i la IA; auditors d'equitat i de biaix d'algoritmes, per assegurar transparència, intel·ligibilitat i neutralitat; analistes de dades, especialistes en governança de dades, dissenyadors d'interfícies i experts en usabilitat de sistemes de IA o experts en ciberseguretat, entre altres.


En aquest apartat especial, els enquestats han posat de manifest les noves dinàmiques del mercat associades a la democratització de la IA i els beneficis que aquesta pot aportar. La IA generativa pot tenir impacte positiu en l'eliminació de tasques rutinàries i també en l'estalvi de temps (segurament vinculat al resultat de l'eliminació de les tasques rutinàries). En menor mesura impactarà en activitats d'alta creativitat i qualitat, i finalment, en el suport a la presa de decisions.