Actualizado el 10/12/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. 12 dones i 2 entitats com a referents en l'àmbit tecnològic i digital

12 dones i 2 entitats com a referents en l'àmbit tecnològic i digital

Escrito por Redacción TNI el 10/10/2024 a las 17:04:33
1134

Fins a 12 dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, més una iniciativa empresarial i una iniciativa social, han estat distingides, d’entre un total de 70 candidatures que hi optaven, amb els ‘Premis DonaTIC 2024’, la desena edició d’aquests guardons impulsats pel Govern per reconèixer el paper i el talent de les dones en l’àmbit de de les noves tecnologies i les disciplines CTEM i oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-s’hi i assumir-hi posicions de lideratge en el futur.

 

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que ha hagut de assistir per video, i a secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, que ha presidit el lliurament dels premis, que ha tingut lloc aquesta a la sala La Paloma, en un acte de marcat caràcter festiu amb motiu del desè aniversari de l’esdeveniment.

 

El palmarès dels ‘Premis DonaTIC 2024’

 

Les guardonades en les diferents categories dels Premis DonaTIC 2024 han estat:

 

Emprenedora:María José Martí Gil. Fundadora de ZeroError, una plataforma d’intel·ligència artificial (IA) per a la detecció de dades errònies i fraus. Ha estat CFO d’American Express als EUA, ha ocupat posicions de lideratge a MetLife, i ha treballat implementacions tecnològiques a Accenture, tant als EUA com a Europa. Ha treballat per augmentar la representació femenina en la seva organització i forma part de diferents grups de dones executives, directives i empresàries.

 

Empresària: Eva García Ramos. Cofundadora i CEO de WIVI Vision, solució innovadora que avalua i millora les disfuncions i habilitats visuals mitjançant tecnologies com la IA, els videojocs immersius en 3D i les dades massives. Ha estat directiva de diferents empreses multinacionals com Gamesa, Siemens, Berlys i Accenture. A més, forma part de W4STEAM, una associació internacional de dones “business angel” que busquen augmentar la presència d’emprenedores en l’àmbit STEAM.

 

Professional: Roser Roca Tohà. Enginyera Superior de Telecomunicacions amb 20 anys de trajectòria professional al sector de les TIC, principalment a l’internacional i en les àrees d’espai i aeronàutica. Va tornar a Catalunya per dirigir i fer créixer la filial d’Airbus a Barcelona, al sector de serveis digitals geoespacials. Defensora i promotors del talent femení digital aeroespacial, ha format part de l’Associació Internacional de Dones en Aviació (IAWA) i també de l’Associació de Dones en Aerospace (WIA).

 

Acadèmica/InvestigadoraPetia Radeva. Grau en Matemàtiques Aplicades i doctora en Visió per Computador, és catedràtica a la UB i investigadora principal del grup de recerca “IA i Aplicacions Biomèdiques” a la mateixa universitat, a més de gestora de recerca de l’Agència Estatal d’Investigació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats en l’àrea TIC de Visió i Aprenentatge automàtic. Promou les dones investigadores en workshops com Women in Computer Vision i Women in ML i al Women in Data Science.

 

Divulgadora: Elisabet Tremps Tor. Apassionada per combinar les noves tecnologies amb el camp de la innovació i la transformació digital, és creadora del pòdcast “She has a voice” per difondre les històries i les experiències de dones en el món de les STEM i de les TIC, i crear una xarxa de dones properes que són referents per a les generacions actuals i futures. A més, participa en esdeveniments com Women in Data Science o Girls in ICT i col·labora com a mentora en iniciatives com GirlsDay i Technovation Challenge.

 

Revelació: Irene Unceta. La seva aportació al camp de les TIC abasta la investigació, la docència i la divulgació. A la tesi va treballar un projecte enfocat en l’adaptació dels sistemes d’aprenentatge automàtic en entorns industrials, i ha treballat com a científica de dades orientada a l’estudi de la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de la IA. És professora adjunta al Departament d’Operacions, Innovació i Ciència de Dades d’ESADE Business School i Directora Acadèmica del grau d’IA per Negocis. Ha publicat diferents articles en revistes científiques, participat en conferències en l’àmbit de la IA i és mentora en la iniciativa BITaminadas de la Fundació Esplai.

 

Estudiant TIC:

 

Universitària: Martina Massana Massip. Cursant del Grau en Ciència i Enginyeria de Dades a la UPC. Al treball de recerca de batxillerat va desenvolupar un prototip de xatbot que interaccionant amb l’alumnat és capaç de detectar si una persona pateix bullying i alertar el professorat. Actualment treballa amb una criminòloga per incorporar la detecció del ciberbullying a la Secundària. Ha escrit el llibre “Yo también soy diferente” i promou les STEM entre noies a Female Stem Leaders o l’espai Fundación telefónica.

 

FP: Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali. L’Alma i l’Amani cursen actualment el Cicle Formatiu de Grau Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma, en el perfil de videojocs. Les dues han treballat conjuntament en dos projectes: una solució tècnica per abordar la problemàtica actual de la violència de gènere en l’àmbit digital creant una aplicació d’IA capaç de detectar patrons de violència verbal en converses socials, i un videojoc per reivindicar la igualtat de gènere en l’àrea audiovisual.

 

De requalificació o millora de les habilitats: Ana Lucía Silva Córdoba. Cursant de Cloud AWS Re/Start en el programa FemmeForward de Factoría F5 després d’haver cursat diferents estudis de l’àmbit de l’Educació Infantil i Primària. La seva passió per la tecnologia i la convicció del seu potencial transformador en l’educació li fa iniciar un procés de requalificació en què ha aprofundit en el desenvolupament web, i actualment cursa una formació avançada en Ciberseguretat i desenvolupament d’aplicacions. Ha liderat la creació d’una plataforma d’educació en línia i és cofundadora de FemCoders Club, comunitat que vol fomentar la inclusió femenina en el sector tecnològic.

 

Estudiant TIC de doctorat: Aurora Tomás Berjaga. Graduada en Enginyeria Informàtica i cursant del doctorat en Arquitectura de Computadors a la UPC. Ha col·laborat en projectes de recerca com EAR del BSC i Lenovo, que busca un consum energètic més responsable per part dels centres de dades. També ha participat als projectes Elpis i Horus, sobre funcionament de processadors, i es va unir al grup de recerca ARCO de la UPC per investigar noves microarquitectures de GPUs que en millorarin el rendiment i l’eficiència energètica.

 

Iniciatives referents:

 

Empresarial: HP Printing and Computing Solutions amb la iniciativa STEM for Girls. STEM for Girls és una iniciativa que es du a terme dins la Women Network de l’empresa HP consistent en preparar, organitzar i participar en diferents iniciatives per promoure i fomentar estudis STEM en nenes i noies de 3 a 18 anys. La iniciativa també col·labora aportant voluntàries i ponents referents STEM a iniciatives externes com Technovation, Inspira, Hour of Code, 100tífiques i STEM Women Congress.

 

D’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Associació Factoria F5 amb la iniciativa FemCoders. FemCoders és una iniciativa de l’associació sense ànim de lucre Factoria F5, dedicada a oferir oportunitats en el sector tecnològic a persones en situació de vulnerabilitat, amb especial enfocament en dones, amb l’objectiu de reduir la bretxa digital de gènere abordant la infrarepresentació femenina en el sector tecnològic. El programa proporciona formació intensiva i inclusiva en desenvolupament web per a dones en situacions de vulnerabilitat i organitza tallers de programació per a noies.

 

Mencions especials 

 

La desena edició dels Premis DonaTIC ha tornat a comptar amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya i la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital de la Generalitat de Catalunya, que han ofert a les candidates la possibilitat d’optar a mencions especials.

 

Així, a la gala d’avui s’han atorgat tres mencions especials:

 

Ciberseguretat: Lidia Panosa Gutiérrez. Estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior en Administració de Sistemes i Xarxes en l’especialitat de Ciberseguretat. El projecte que ha dut a terme es basa en el reconeixement facial i la tecnologia RFID (Radio Frecuency Identification) i ha unificat aquests dos mètodes d’autenticació en una forma d’accés de doble factor de seguretat. Ha participat en el Hacking Village del Barcelona Cybersecurity Congress 2024.

 

Aeroespacial: Clàudia Soriano Guerrero. Graduada en Física, màster en Astrofísica, Física de partícules i Cosmologia i actualment doctoranda, la seva trajectòria professional es basa en la recerca, en diferents sectors com les radiacions o els nuclis actius compactes, i la docència, com a professora i tutora a la UNED i professora auxiliar de suport a la UAB. Actualment treballa en un projecte de generació de simulacions computacionals que permetin evolucionar els camps magnètics d’exoplanetes. Forma part de l’Associació Women in Aeroespace Europe Barcelona i del programa STEM Talent Girl.

 

Cultura Digital: Susana Pérez Alonso. Coneguda com a Simmer Valenciana, divulgadora en l’àmbit dels videojocs i, promotora de les dones i del català en aquest sector. Comunicadora i influencer amb els seus canals a Twitch, TikTok i Youtube i creadora del podcast Lo Pixtech sobre notícies i novetats de videojocs i tecnologia, i Gaming en femení, per promoure la dona en aquest àmbit.

 

A més, a l’edició d’enguany, i amb motiu del desè aniversari dels guardons, s’ha atorgat el Premi Honorífic DonaTIC Anna Mercadé, presidenta del jurat dels Premis DonaTIC fins a la vuitena edició, al 2022, en reconeixement a la seva trajectòria en la defensa dels drets de les dones i de la visibilitat de les dones com a referents en l’empresa, l'emprenedoria i l'economia. Creadora i fundadora de l’Observatori, Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, de la qual n'és presidenta d’honor, va ser impulsora i promotora dels Premis DonaTIC des de la primera edició, al 2015. Ha rebut la Creu de Sant Jordi i molts altres guardons, i actualment és presidenta de l’Associació 50a50.

 

També es va atorgar un premi especial a Meritxell Granger Tècnica de gestió a la Direcció General de Societat Digital  de la Generalitat de Catalunya per la seva valuosa tasca en aquests 10 anys dels premis Dones Tic.

 

També amb motiu del desè aniversari dels premis, l’acte ha comptat amb l’exposició de 10 cartells creats expressament per a l’ocasió per Sandra Navarro, Lyona i Javier Royo, i seguint la línia iniciada en l’edició anterior, les premiades han rebut com a guardó una agulla de pit creada per l’artesana Núria Torrente Piqueras.