Actualizado el 22/05/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL

Presentació a Barcelona del 1r cas d'ús del Pilot 5G Catalunya

Escrito por Redacción TNI el 12/04/2022 a las 16:26:57
888

El 5G, juntament amb la Internet de les coses i l’edge computing, pot obrir noves possibilitats per a la venda online personalitzada i immersiva als mercats tradicionals, que aspiren a preservar en entorns digitals la proximitat dels seus clients amb els paradistes i els productes frescos. Així s'ha demostrat avui al mercat de La Boqueria de Barcelona, on s'ha dut a terme una innovadora prova 5G liderada per Parlem Telecom en què es proporciona a l'usuari en remot una experiència de compra virtual amb tecnologia de realitat augmentada que preserva els valors distintius de la compra tradicional. Aquesta solució tecnològica impulsada per l'operadora de telecomunicacions catalana obre noves possibilitats per a les plataformes d'e-commerce dels comerços tradicionals, ja que permet als clients que no poden fer la compra físicament (per manca de temps, llunyania, impediments físics, etc.) adquirir productes frescos a distància com si fossin al mateix mercat.

 

L’aplicació presentada (anomenada Augmented Reality Personal Shopper) permet als compradors virtuals seleccionar en temps real des dels seus dispositius (PC, tauleta, telèfon mòbil) productes concrets de les parades del mercat i obtenir informació addicional sobre aquests amb realitat augmentada. El sistema, que se sustenta en una xarxa privada 5G basada en servidors edge computing que garanteix latència mínima en les comunicacions i una amplada de banda d'alta capacitat, contempla la participació com a intermediari entre comprador i venedor d'un personal shopper de La Boqueria equipat amb ulleres de realitat augmentada, que interactua amb els paradistes i es comunica en directe amb el comprador online per videoconferència amb imatges d'ultra alta definició. Durant el procés de compra, l'usuari virtual rep en directe a la pantalla del seu dispositiu la interfície en realitat augmentada que està observant el personal shopper amb les ulleres a La Boqueria.

 

La iniciativa al mercat barceloní és el primer cas d’ús que s’executa del Pilot 5G Catalunya impulsat per Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. El pilot està desenvolupat per una UTE de vuit empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup MASMOVIL, en què participen, juntament amb l'operadora Parlem Telecom, l'empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria, Aumenta Solutions, l'enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center. El projecte 5G Catalunya compta amb un total de 5,4 milions d'euros de pressupost i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

La demostració 5G d’avui, que s'ha dut a terme a la parada Olives Francesc de La Boqueria, ha estat possible gràcies a la xarxa 5G dissenyada i desplegada per Cellnex Telecom i a les solucions edge computing de Lenovo. L'esmentada xarxa, que és íntegrament 5G —concepte conegut com stand alone—, romandrà instal·lada a Barcelona després de finalitzar el cas d'ús. En concret, a La Boqueria s'ha ubicat un equipament ràdio (cel·la d'accés 5G) que rep el senyal i el transmet mitjançant fibra òptica a una instal·lació localitzada a l'Institut Municipal Parcs i Jardins, que exerceix el rol de datacenter i processa el senyal per connectar-se al servidor local de Cellnex del mateix espai. Pel que fa a l'aplicació Augmented Reality Personal Shopper, ha estat promoguda per Parlem Telecom en col·laboració amb la Fundació i2CAT, que l’ha dissenyat i desenvolupat.

 

La solució tecnològica està basada en unes ulleres de realitat augmentada que, gràcies al sistema de càmeres i sensors geomètrics inclosos a la muntura, és capaç d'entendre i reconstruir l'estructura de l'escena. Aquesta capacitat ha permès desenvolupar i integrar un sistema de visió per ordinador i reconeixement d'imatges. En realitat, es tracta d'una senzilla intel·ligència artificial que és capaç de reconèixer els productes del mercat, situar-los a l'espai i mostrar informació de valor afegit en una capa de realitat augmentada. L'ús de 5G és el que completa l’experiència de l'usuari, que és immersiva i personalitzada.

 

Els portaveus d’aquesta prova 5G a Barcelona han estat Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom; Alberto Martínez Lacambra, director general de Red.es; Eduardo Fichmann, director Global d’Innovació i Estratègia de Producte de Cellnex Telecom; Antonio Bocigas, Director Telco EMEA a Lenovo i Òscar Ubide, gerent del Mercat de La Boqueria. Manolo Ginart, responsable d'operacions Telco de Parlem Telecom, ha exposat davant dels mitjans de comunicació la demostració tècnica del cas d'ús 5G juntament amb Mohamad Hjeij (enginyer de programari de realitat virtual de la Fundació i2CAT) i Gianluca Cernigliaro (líder tècnic a Realitat Virtual i Realitat Augmentada de la Fundació i2CAT).

 

Ernest Pérez-Mas, ha ressaltat que “Parlem Telecom s'enorgulleix de liderar aquest primer cas d'ús del pilot 5G Catalunya, amb el qual consolidem l'aposta de la nostra operadora per la innovació a l'àrea metropolitana de Barcelona i al conjunt del territori català. Volem promoure solucions tecnològiques que estiguin al servei de la ciutadania i que ajudin al desenvolupament econòmic del país. Fer-ho, a més, en un entorn tan emblemàtic com el de La Boqueria és molt significatiu, ja que l’aplicació que presentem pot suposar un pas endavant per al sector de l'e-commerce i garantir que els comerços de proximitat poden evolucionar digitalment sense perdre la identitat gràcies al potencial del 5G ”.

 

Alberto Martínez Lacambra ha apuntat que “el 5G és una tecnologia amb un poder transformador que marcarà una revolució i és un vector essencial per impulsar la digitalització que preveu el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya i és un dels eixos de l'estratègia Espanya Digital 2025. Avui hem vist un exemple clar de l'impacte real que els casos d'ús dels projectes Pilot 5G suposaran en el nostre mode de vida, en la nostra manera de desplaçar-nos o de comprar; sens dubte, una oportunitat única per a les nostres ciutats, la nostra ciutadania i per millorar la productivitat de la nostra economia”.

 

Eduardo Fichmann ha apuntat que “el desplegament d'aquesta xarxa 5G stand alone a Barcelona, basada en un model de neutralitat, facilitarà l'avenç tecnològic i la digitalització. Gràcies a aquesta xarxa tots els operadors mòbils podran oferir els seus serveis a empreses i ciutadans des d'una única infraestructura compartida i equipada amb la millor tecnologia”.

 

Antonio Bocigas ha ressaltat que “Lenovo està habilitant una actualització futura per a La Boqueria. Aquesta experiència de mercat tradicional es pot millorar amb la realitat augmentada treballant amb els servidors informàtics edge computing de Lenovo per brindar una experiència minorista veritablement immersiva. Amb els nostres servidors compatibles amb el nucli 5G i les nostres eines que automatitzen l'implementant i optimitzant la infraestructura general, l'experiència detallista completa reflecteix perfectament la pròpia Barcelona: el nexe entre allò antic i allò nou”.