Actualizado el 23/04/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Fomentar la capacitació digital dels ciutadans

Fomentar la capacitació digital dels ciutadans

Escrito por Redacción TNI el 17/07/2018 a las 18:38:21
1618

“Aquest serà un segle digital i ciutadà. Hem d’obrir noves finestres d’oportunitat per aconseguir l’objectiu que Catalunya esdevingui una nació digital en forma de República”. Així ho ha expressat el conseller Jordi Puigneró durant la seva primera compareixença davant la Comissió de Polítiques Digitals i Administració Pública del Parlament de Catalunya, on ha presentat les principals línies d’actuació del  nou departament.

 

Puigneró ha iniciat la seva intervenció presentant els cinc pilars sobre els quals es bastirà la nació digital catalana:

 

1.    Una ciutadania digital apoderada, capacitada i protegida

2.    Un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents

3.    Un govern i una Administració del segle XXI: oberta, digital i eficient

4.    Un país cibersegur, que protegeix la ciutadania, les empreses i les institucions

5.    La innovació digital com a motor d’una nova economia

 

El conseller Puigneró ha afirmat que “aquest serà un segle digital i ciutadà” i Catalunya ha d’esdevenir país capdavanter en la revolució digital. Amb aquest objectiu, es dotarà la ciutadania d’una identitat digital catalana, la promoció del voluntariat digital i l’impuls del vot electrònic com a mecanisme de foment de la participació ciutadana en la presa de decisions.

 

Ciutadania digital apoderada, capacitada i protegida

 

El titular del Departament de Polítiques Digitals ha destacat l’objectiu d’aprovar una iniciativa legislativa catalana de drets i deures digitals. També es fomentarà la capacitació i la inclusió digital dels ciutadans i la promoció de les vocacions científiques i tecnològiques a través del Pla STEMcat.

 

“Un dels nostres objectius és aixecar el sostre de vidre existent en el sector TIC pel que fa la presència de dones”, ha manifestat. Per això, el conseller ha fet èmfasi en la idea de crear sinèrgies amb empreses, institucions, associacions de dones i grups de recerca dins del marc del Pla DonaTIC amb l’objectiu d’incrementar el nombre de dones en el sector tecnològic, especialment en llocs de responsabilitat.

 

Territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents

 

El conseller ha afirmat que “avui garantir la connectivitat és la millor política social del segle XXI”, i s’ha compromès a fer arribar la fibra òptica a totes les capitals de comarca al 2020, i la banda ampla als municipis de més de 50 habitants al 2023. “Per aquest motiu cal finalitzar el desplegament d’una xarxa neutra de molt alta capacitat que arribi a tots el municipis de Catalunya”

 

Així, es potenciarà l’Estratègia SmartCatalonia a nivell local i internacional mitjançant la coordinació de totes les iniciatives Smart i posicionant Catalunya com a Smart Nation de referència.

 

Una Administració oberta, digital i eficient

 

“L’Administració del segle XXI serà 100% electrònica”, ha assegurat el conseller Puigneró. “No es tracta de replicar digitalment l’administració del segle passat, sinó de transformar-la digitalment”.

 

Per assolir-ho, el conseller ha detallat que, per facilitar la transformació digital de l’Administració, és necessari que els servidors públics tinguin una bona capacitació digital. Per això, es durà a terme un Pla de capacitació digital dels treballadors i treballadores públics i s’incorporaran les competències digitals en els processos de selecció i accés a la funció pública.

 

Oferta d’ocupació pública 

 

El conseller ha avançat la voluntat de reduir la temporalitat dins l’Administració Pública amb la consolidació i estabilització de plantilles. En aquest sentit ha anunciat una oferta d’ocupació pública de 29.973 places, que s’anirà concretant en diverses convocatòries.