Actualizado el 26/03/2024

icon Facebook icon Twiiter icon RSS icon EMAIL
  1. Portada
  2. >
  3. TecnonewsCat
  4. >
  5. Com evitar que et 'hackegin' el mòbil

Com evitar que et 'hackegin' el mòbil

Escrito por Agencias Externas el 13/08/2019 a las 11:21:59
1222

Què passaria si perdessis el mòbil o el portàtil i qualsevol persona pogués accedir a la teva informació personal? No n'hi ha prou amb el reconeixement facial o les empremtes digitals per protegir els dispositius dels atacs dels hackers. Per evitar que això passi, Marta Tarrés, professora i investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya · Barcelona Tech (UPC) al Campus de Manresa, proposa una solució prou senzilla: crear un sistema de seguretat propi basat en els codis pin/puk. A través del llenguatge de programació Python, es pot crear de forma fàcil i intuïtiva un simulador d'aquest sistema de seguretat i fins i tot tunejar-lo perquè s'adapti a les necessitats de cada persona.


Aquest és el tema de la tercera entrega de la sèrie #looopers, que porta per títol 'Python, com evitar que et hackegin el mòbil'. Al vídeo, Marta Tarrés explica els primers passos per configurar un sistema de seguretat propi amb aquest llenguatge de programació, de forma que demani els codis correctes a la persona que vol accedir al dispositiu, guardi a la memòria del sistema el codi introduït i permeti o denegui l'accés. A més, el simulador es pot programar perquè en accedir al mòbil, a la tauleta tàctil o a l'ordinador s'obri directament una pàgina web o una aplicació concreta, com ara una xarxa social. Amb aquest programa, s'aconsegueix protegir el dispositiu de l'atac dels hackers, però les possibilitats d'aquest llenguatge de programació i les seves llibreries d'instruccions van molt més enllà, amb infinites possibilitats d'aplicació en camps com les aplicacions mòbils o els jocs interactius, per exemple.


Marta Tarrés és enginyera en Informàtica per la Facultat d'Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC i doctora en Software/Ciències de la Computació per la UPC. És professora del Departament d'Enginyeria Minera, Industrial i TIC (EMIT)  a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa i desenvolupa la seva tasca investigadora als grups de recerca GIE - Grup d'Informàtica en l'Enginyeria, CIRCUIT - Grup d'Investigació en Circuits i Sistemes de Comunicació  i SSR-UPC - Smart Sustainable Resources.


Nou canal #looopers a Youtube


L'estrena del tercer vídeo de la sèrie coincideix amb la posada en marxa del nou canal looopers a Youtube, un espai creat a la UPC amb l'objectiu de divulgar el coneixement científic i tecnològic que es genera a la Universitat i despertar vocacions científiques en els àmbits STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques, per les seves sigles en anglès).


Personal docent i investigador dels diferents departaments de la Universitat plantegen en cada vídeo qüestions d'interès relacionades amb les diferents àrees de coneixement de la UPC i enfocades especialment per al públic jove i adolescent. Fins ara, ja s'han publicat en aquesta sèrie de divulgació els vídeos ‘Nanoquè? Nanosatèl·lits!’, amb el doctorand Carles Araguz; ‘Inteligencia artificial: el futuro que viene’, a càrrec del professor i investigador Raúl Benítez, i aquest tercer, 'Python, com evitar que et hackegin el mòbil', amb la investigadora Marta Tarrés.